2009-08-31 17:22:51• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Hivatalos a választások időpontja

November 22-én rendezik Romániábanaz elnökválasztás első fordulóját - jelentette be hétfőn Bukarestben Dan Nica miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

Bár Románia nem "elnöki köztársaság", államfőjét közvetlenül választja az ország lakossága. Emiatt rendkívül nagy jelentősége van, hogy a jelöltek mekkora népszerűségnek örvendenek a választók körében. Második mandátumáért készül versenybe szállni Traian Basescu jelenlegi államfő, bár hivatalosan még nem jelentette be e szándékát. Mivel eddig az ő népszerűségi mutatója a legmagasabb, elemzők szerint neki van a legnagyobb esélye, hogy újabb  ötéves időszakra berendezkedhessen majd a Cotroceni-palotában.

Várhatóan Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke lesz a legnagyobb kihívója, de ringbe száll Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ugyancsak indít saját jelöltet Kelemen Hunor ügyvezető elnök személyében.

Szinte bizonyos, hogy egyik jelölt sem fogja elérni az azonnali győzelemhez szükséges arányt, vagyis a szavazatok ötven százalékát plusz egy voksot, ezért szükség lesz majd második fordulóra. Ennek időpontját két héttel későbbre, december 6-ra tűzték ki, akkor az első forduló két legjobban végzett jelöltje mérkőzik meg egymással.

Dan Nica jelezte: a két kormánypárt - a miniszterelnököt adó Demokrata Liberális Párt (PD-L), illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) - úgy döntött: addig sem kívánnak változtatni az elnökválasztásokat illető eddigi törvényi szabályokon (noha kényelemes, hetven százalékos parlamenti többséggel a hátuk mögött akár meg is tehetnék, a tud.), nehogy bárki is "játék közben" változtathassa meg a játékszabályokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: